София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова поиска оставката на Валери Симеонов заради шегата с „Бухенвалд“

„Заради власт и пари пренебрегвате европейски ценности“, заяви Нинова

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП поиска оставката на Валери Симеонов. Това заяви в декларация лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Причината е изказването на вицепремиера, свързано с майтапчийските снимки от концлагера „Бухенвалд“.

„Докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни европейски и български ценности?”, се казва в декларацията на Нинова.

Корнелия Нинова сравни изказването на Симеонов по казуса с нацисткия знак, направен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Павел Тенев и шегата на Крум Зарков от БСП, в ефира на една телевизия, че е закъснял защото : „Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо!".

Тогава Зарков беше задължен от партията да се извини публично, шегата му е била отчетена като грешка от БСП, подчерта Нинова. По думите й ГЕРБ определя станалото с Тенев и Симеонов като майтап.