София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нинова поиска вот на доверие от пленума на БСП

Лидерката пое отговорност за изборната загуба

7 годиниИзбори 2017 15 Боряна Райчева

Председателката на БСП Корнелия Нинова пое отговорност за изборната загуба и поиска вот на доверие от Националния съвет на партията.

„Ако не го получа, се оттеглям и избираме нов председател с общопартиен избор. Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези 1 млн. българи и за България, която трябва да променим“, заяви Нинова по време на пленума, на който БСП отчете изборните резултати.

Лидерката на социалистите заяви още, че в кампанията партията не е критикувала Европейския съюз, а политиката на десницата, която е довела Съюза до днешното му състояние. Нинова декларира, че първата грижа на партията ѝ е за България и че приоритет трябва да бъдат националните интереси.

„В днешната ситуация това е председателсвото на ЕС, бъдещето на България в Европа и нейната сигурност. За нас успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС, трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в мандата на 44 ото Народно събрание“, каза тя.

По време на пленума БСП заяви, че категорично се противопоставя на непазарното повишение на цената на природния газ. „ Това решение като лавина ще повлече след себе си цените на всички важни за оцеляването на българите стоки и услуги. Доходите на хората не са се увеличили с процента на увеличението на газа и стоките и услугите. Това ще увеличи бедността“, заяви Драгомир Стойнев, БСП. Те призоваха КЕВР да преразгледа това решение и настояха за персонално поемане на отговорност от всички виновни за тази ситуация – бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на БЕХ и бивш изпълнителен директор на Булгаргаз Петьо Иванов, както и служебният министър на енергетиката и също бивш изпълнителен директор на Булгаргаз Николай Павлов.