София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова: Постигнахме малка победа

Законопроектът за съкратеното производство ще се гледа с ускорени срокове

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Двата закона за съкратеното производство, които се приеха миналата седмица, този на БСП и този на ГЕРБ, взаимно се изключват. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред камерата на телевизия Евроком.

"Много съм доволна от парламента днес, от проявения разум от колегите от ГЕРБ. Към този момент имаме два приети законопроекта - единият е този на БСП, който премахва възможността при тежки престъпления като изнасилвания и убийства, ако си признае вината, да му се намали вината - ние предлагаме това да отпадне", поясни Нинова.

Тя обясни, че едновременно с това миналата седмица парламентът е приел и предложението на ГЕРБ, което гласи присъдата да бъде намалена с 1/5, а не, както досега, с 1/3.

Лидерът на левицата днес е поискала извънреден председателски съвет с аргументи, че е абсурдно двата закона да вървят заедно, днешния протест в Сливен и нарастващото напрежение.

"Законопроекта на БСП ще се гледа преди ваканцията с ускорени срокове. Това е малка крачка към победата и тържество на справедливостта и визмездието", допълни тя.