София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нинова: Председателството бе еднопартийно мероприятие

Европредседателството с добра организация, но слабо политическо съдържание

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оцени българското европредседателство като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание. От трибуната в Народното събрание левицата изрази мнение, че консенсус, конкурентоспособност и кохезия са били три ключови думи за европредседателството, Европа сега е по-разделена от всякога по ключви въпроси, като например миграцията и бюджета.

Нинова категорично заяви, че българският премиер и правителството не са успяли да осигурят консенсуса на българските институции.

"Европейската икономика получи сериозен удар в областта на конкурентоспособноста. Търговската война и спорове между САЩ и Европа ще намали конкурентоспособността на европейската икономика, коментира Нинова.

Председателството започна с шесторно убийство и завърши с убийството на затворник, 72 протеста бяха проведени в цялата страна, каза Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП е на мнение, че председателството е било еднопартийно мероприятие, което не е могло да мобилизира енергията на българския народ.

"Това председателство беше голяма възможност, но тя беше пропиляна", категорична е Нинова.