София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова призова Столичната община да вземе къщата на Яворов

Фандъкова се застъпи за къщата на поета

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призовава столичния кмет Йорданка Фандъкова да направи всичко възможно общината да придобие собствеността на къщата на Яворов.

Според Нинова общината може да предостави сградата за ползване на Съюза на българските писатели и това място да не пустее и да не се руши, а да се превърне в средище на българщината и духовността.

Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник.

Това обяви в социалните мрежи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с минисър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов за това общината или държавата да я придобият. Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", посочи столичният кмет.