Гледай
на живо

Нинова: Със Станишев се различаваме по истината срещу задкулисието

Ако Борисов не подаде оставка, ще искаме предсрочни избори

Пред водещия на "Евродикоф" по телевизия "Евроком" лидерът на БСП Корнелия Нинова очерта основните насоки в политиките на БСП и осветли механизмите на вътрешнопартийното гласуване, довело до приемането на нова евролиста на левицата.

Още първите думи на Нинова бяха, че "БСП не е вождистка и лидерска партия" и главното доказателство за това било гласуването на пленума.

"По устав НС предлага нещо и също така по устав НС решава дали да бъде така, или не", увери Нинова.

Тя взе отношение и по медийните публикации за неин спор с предшественика й на поста Сергей Станишев.

Изразеното от нея становище гласеше, че това в никакъв случай не е личностен спор, а принципен - за цялостната политика на БСП.

Мистерии на „Позитано“ - интервю с лидера на БСП Корнелия Нинова, "ЕвроДикоф", 54/3

"Сергей и левицата в Европа промениха през последните години пътя на автентичната левица", смята Нинова.

Лидерът на БСП припомни и едно признание на Станишев: "Направихме грешки, работихме за монополите".

Тя обеща, че промяната в облика на БСП ще се изрази основно във "връщането към автентичното ляво" за разлика от "либерално-глобалисткия" курс на партията при Станишев.

И това щяло да стане ясно например "от отношението на партията към Истанбулската конвенция".

Корнелия Нинова посочи и друга важна разлика между нея и Сергей Станишев: в това къде и как се правят политиките.

"Ние се различаваме и по истината срещу задкулисието. По този начин се опитваме да правим политика на светло", категорична беше Нинова.

Какво включва според нея тази "политика на светло"?


"Никакви договорки с ГЕРБ да вземем властта. Никакви договорки с олигарси и бизнесмени. Никакви договорки с ДПС на скрито. Всичко да е ясно. Миналата политика беше белязана от такива неща", заяви лидерът на БСП.


Тя напомни и че Сергей Станишев е бил човекът, предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и добави своята преценка: "Това е задкулисие за мен".


Нинова направи подробен анализ и на изненадващото за мнозина анализатори включване на шефа на президентския кабинет Иво Христов в евролистата на БСП.


По нейни думи той е бил номиниран от партийни структури - и от големи, като Софийската и Пловдивската, и тя е трябвало да уважи тяхната воля.


"Видях, че Иво Христов има номинации от партийни структури, извиках го, питах го, предложих му, той се съгласи", поясни Корнелия Нинова, допълвайки, че с Христов разделяли "обща визия за политиката иобщи идеи за бъдещето на България и Европа".


"Обадили са му се, той е подписал документи, попълнил е съгласие да бъде номиниран", посочи лидерът на БСП.


На въпроса на водещия за отношенията й с президента Румен Радев, тя отговори, че няма да направи коментар, защото "той е президент на всички българи и там никакави партийни вмешателства не може да има".


Неудобното питане на Сашо Диков за огорчението, което изрази съпругата на президента в социалните мрежи от "нелоялната" според нея постъпка на Иво Христов, не завари Нинова неподготвена.


"Коя е Деси Радева, че да коментирам думите й?", контрира тя.


Според нея това било лично мнение, личен разговор между съпрузи, а и било изразено в социалните мрежи, което "не било сериозно".


Тя е убедена, че за никакво предателство от страна на Иво Христов не можело да става и дума, тъй като той оставал шеф на Стратегическия съвет при президента.


"Румен Радев каза, че не е снел доверието си от него", подчерта тя.


Водещият я попита още и за кандидатурата на политолога Иван Кръстев, за която тя обясни, че той е бил на 6-о място в евролистата, а кандидатурата му е била "партийна".


"Ние гласуваме първо гражданските и коалиционните кандидатури", каза Нинова.


И допълни, че първо са гласували за "Велизар Енчев, Елена Йончева, Иво Христов и Емил Георгиев. Утвърдихме ги", разкри лидерът на БСП, като същевременно направи уточнението, че "в партийните квоти стана разместването след гласуването".


Защо Янаки Стоилов отпадна от евролистата, поинтересува се Сашо Диков.


"Той беше на 11-о или 12-о място, ако не се лъжа, и си направи самоотвод", отговори Корнелия Нинова.


Ще поемете ли отговорност, ако БСП загуби евроизборите, запита Стажанта.


Лидерът на БСП сподели, че не е мислила за този вариант. Колкото до отговорноста, тя каза, че ще издаде "нещо от кухнята" още от предишния пленум на партията.


"Предлагам ви тази листа, гарантирам, че ще победим, ако не стане, си подавам оставката и си тръгвам", цитира тя собственото си изказване и пред двата последни пленума на БСП.


От думите й пролича, че тя твърдо отказва да поеме политическа отговорност за новата евролиста и позицията й е принципна.


А какво ще се случи след евроизборите, поиска мнението й водещият.


"Искаме предсрочни парламентарни избори, ако Борисов не подаде оставка", отсече Нинова.


Тя смята, че "Борисов се е вкопчил във властта и я стиска", но прогнозира, че "няма да устиска докрай".


"Не се произведе смислен законов продукт. При "ти ще дадеш на мен, аз - на теб“. Това е пазарлък. И това не може да продължава дълго. Народът го вижда", обобщи Корнелия Нинова.