София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ниска е реколтата на пшеница в Добруджа

Но браншът ще компенсира с ръст на борсовата цена по света

5 годиниАгро 8 Боряна Райчева

Неочаквано нисък добив на пшеница е отчетен в Добрич, Каварна, Шабла, Дуранкулак – в североизточната част на България. Това обяви председателят Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

По думите му годината по отношение на пшеницата е пъстра. „На места имаше валежи, на места суша. Така се редуваше, че определени области са по-сухи с по-слаби резултати“, каза Костадинов пред Фокус.

Добрата новината е, че България си възвръща стари пазари в Северна Африка, Сирия и Индонезия. „Имаме пробив на износ вече и извън ЕС, за разлика от миналата година. Откриват се нови пазари, като производители сме доволни“, допълни той.

Костадин Костадинов изчисли, че изкупните цени на пшеницата са като миналогодишните. „За фуражната пшеница е около 285 лв., при хлебната говорим за около 300 лв. на тон“, поясни той.

В сектора се надяват да се увеличи цената на хлебната и фуражната пшеница по световните борси. „Цената да е добра на база прогнозите в Европа и Америка за добитите количества пшеница и прогнозите за Русия“, обясни Костадин Костадинов.