Гледай
на живо

Ниските температури в САЩ взеха жертви

Рекордните студове засягат над 60 милиона души

Ниските температури в САЩ взеха жертви Студовете в САЩ взеха 21 жертви. Рекордно ниските температури досигнаха минус 49 градуса по Целзий. ... thumbnail text

Студовете в САЩ взеха 21 жертви. Рекордно ниските температури досигнаха минус 49 градуса по Целзий.

Предупреждението за мразовито време, издадено в понеделник в няколко щата от т.нар. "Среден Запад" - от Северна Дакота до Охайо - засяга над 60 милиона души. Според специализираната телевизия "Уедър чанъл" температурите може да се окажат най-ниските за последните 20 години.

Властите в множество щати свързаха смъртните случаи с леденостудения въздух.

Властите в Минеаполис отвориха в обществените сгради и библиотеките спешни центрове за подслоняване, където пътниците от автобусите и влаковете могат да останат да се стоплят.

Заради студа и количеството на падналия сняг училищата в щатите Уисконсин, Мичиган, Индиана, Илинойс и Айова са затворени още от понеделник. Оттогава не работят също съдилищата и повечето административни служби в Уисконсин.
Сняг вали и в североизточните щати. В района на столицата Вашингтон федералните служби и училищата приключиха работа по-рано. Очаква се температурите да паднат, възможно е да се образуват поледици.

Само за два дни са отменени над 2000 национални и международни полета.
 
Всяка година огромни маси студен въздух се формират над Арктика и обикновено остават встрани от САЩ. Понякога обаче нахлуват на юг, където под влиянието им попадат щатите Минесота, Айова и Мичиган. Климатичната аномалия е наречена "полярен експрес".