София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нито ден без глупост 4

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Понякога е влудяващо като види човек какви хора ни управляват. То вероятно е влудяващо през цялото време, ама не го мислим постоянно. Макар да нямаме високо мнение за управляващите, подсъзнателно все пак вярваме, че „там горе“ са хора, които знаят какво правят.

Ама не.

Само през последните дни.

Москов и заместниците му продължават да настояват да слагаме отпечатъци при влизане в болница. Междувременно старите четци за лични карти са изхвърлени. Купени са нови за пръсти. За наша сметка плюс унижението плюс подозрението, че властта ни прави картотека.

Лиляна Павлова се кани да въвежда ТОЛ система. Понеже не можела да си събере приходите от винетки от чужденците. ТОЛ системата ще струва милиони, стотици милиони.

Трябва да се изградят пунктове на всички входове и изходи по магистралата. Трябва да се назначат хора, които да прибират таксите. Кой ще плаща?

В Словения например има изградени пунктове за ТОЛ такси. Не ги ползват. На влизане всички са длъжни да купят винетка. На 5 км от границата стои една полицайка с бинокъл. За респект, иначе колите са наблюдават автоматично и който няма винетка, го отнася, също автоматично.

Евтино и най-важното – ефективно.

Но Павлова предпочита да троши пари. Нашите пари.

И последно – две министърки, на труда и социалните грижи и на правосъдието – и двете с хубаво образование и впечатляващи биографии, подготвили изменения в Семейния кодекс.

В него акцентът е върху задължаване на осиновителите да казват на децата си, че са осиновени. Така, както бяха представени предложенията на двете госпожи, са пълна глупост.

Първо, сега в Наказателния кодекс има разпоредба – член 145, алинея 2, който предвижда затвор за разгласяване на тайната на осиновяването:

Който разгласи тайната на осиновяването с намерение да причини вредни последици на осиновения, на осиновителя или на семейството им, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с пробация, а когато от деянието са настъпили тежки последици - с лишаване от свобода до една година.

Не може едно нещо да е било престъпление, а след това – точно обратното да е престъпление.

Разпоредбата, че осиновителите трябва да казват на осиновителите, че са осиновени, е от категорията „мъртво родени“.

Как ще се проверява? Ще ходят инспекторите по детски градини и училища да питат дали са им казали?

Да не говорим какви поразии в личен план ще настъпят.

Идиоти.

Нито ден без глупост. Ама наистина.