София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НОБЕЛОВА НАГРАДА ПРОДАДЕНА ЗА 4,8 МИЛИОНА ДОЛАРА

Джеймс Уотсън продаде медала си на търг в Ню Йорк

9 годиниРазвлечение 25 Боряна Райчева

 

86-годишният нобелов лауреат Джеймс Уотсън продаде нобеловата си награда на търг в Ню Йорк. Новият притежател на приза е дал за медала 4,8 милиона долара, предаде ИТАР-ТАСС.
Аукционната къща "Кристис" (Christie`s), в която се е провел търга, е очаквала не повече от 3,5 милиона. Не се съобщава кой е новият собственик на ценното отличие. Ясно е само, че победителят е участвал в търга по телефона.
Джейм Уотсън е един от откривателите на структурата на ДНК. Той получава Нобелова награда по физиология и медицина през 1962 г.
Уотсън е първият, решил да продаде своя Нобелов медал. Към медала беше предложена и черновата на речта на Уотсън, която той нахвърлял в навечерието на церемонията по връчване на наградите от Нобеловия комитет, както и ръкопис и чернова на негови лекции, оценявани на 300-400 хил. долара.
Уотсън заявил по-рано, че това което спечели от аукциона ще го даде за благотворителност.