София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НОИ стартира програмата за рехабилитация и профилактика

Близо 18 млн. лв. са предвидени в бюджета за подпомагане на лечението

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Националният осигурителен институт стартира от днес програмата за профилактика и рехабилитация за 2016 година, съобщиха от институцията.

Близо 18 млн. лв. са предвидени в бюджета за подпомагане на лечението на около 45 хил. души. Продължителността на програмата е 10 дни, а осигурителният институт поема цената на нощувките и частично храната, на стойност 5 лв. на ден. Всички желаещи да се включат в програмата имат право да ползват до четири основни диагностични и терапевтични процедури на ден.

Националният осигурителен институт е подписал договори с 47 рехабилитационни и други лечебни центрове. Право на финансова помощ за профилактика имат хората с пенсия за инвалидност и здравноосигурените, като заболяването трябва да е уточнено с диагноза, а рехабилитацията да е препоръчана от лекуващия лекар.