София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Акция по Южното Черноморие

Хеликоптер ще следи за пътни нарушения по магистралите

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Стартира мащабна нощна полицейска акция на служителите на „Пътна полиция” на територията на Южното Черноморие. Целта на  проверката е  да установят водачи на леки автомобили, седнали зад волана след употреба на алкохол и други забранени вещества. Акцията включва още проверки за неизрядни шофьорски книжки, преглед на автомобила, както и бърза проверка в базата данни на КАТ за крадени коли, следи се и за лица, обявени за общодържавно издирване.
 
Още в началото на нощната проверка органите на реда съобщават, че са арестували сутеньор в Приморско -   в колата му е пътувало 18-годишно момиче години, намерени са и наркотици. В Китен пък е арестуван шофьор, седнал зад волана след употреба на амфетамини. Установен е и водач на  пътнически микробус, който, за щастие, в този момент не превозваше пътници. Дрегерът е отчел 0,70 промила алкохол в кръвта му, саставен му  е фиш и му  е отнета шофьорската книжка. 
 
Очаква се от Сектор „Пътна полиция” да оповестят пълната  статистика за първото шестмесечие на 2018-та година. Към този момента оттам съобщават само, че заловените шофьори, употребили наркотици, са повече от тези седнали зад волана, след консумация на алкохол. Акцията по Южното черноморие  ще продължи до края на активния летен сезон.
 
В същото време, за да се дисциплинират нарушителите на пътя и на път за морето през почивните месеци от „Пътна полиция“ включват от днес  в акциите си и  Хеликоптер.Машината ще облита магистрали и натоварени пътища и ще следи за агресивни шофьори, както и за такива, които се движат в пакет и за използващи аварийната лента.
 
Хеликоптерът е снабден с камера, която има възможност да заснеме отблизо регистрационния номер на автомобила -нарушител и да предаде информация от въздух на патрулите, намиращи се наблизо. Основната цел е да бъдат намалени катастрофите на пътя.