София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Нощни вълци“: Путин е велик лидер, който мисли за народа си

„Хората, заставащи срещу славянския народ са безумци“

8 годиниОбщество 21 Боряна Райчева

Путин е велик лидер и държавник, който мисли за народа си. Ние се гордеем с него. Това заяви Андрей Бобровски, член на руските рокери „Нощни вълци“, по време на пресконференция в Руския културно-информационен център.

Днес малка част от рокерите посетиха София и бяха посрещнати с демонстрации „за“ и против“. Те се появиха грандиозно пред храм-паметник „Свети Александър Невски“, където бяха посрещнати от свои последователи и русофили. Пред храма беше отслужен молебен за здраве, а по стара българска традиция мотористите бяха приветствани с хляб с мед и сол. Сред техните привърженици се чуваха скандирания „Путин е Велик“ и „Здраствуйте братушки“. На площада ги очакваха представители на мото клубове от цялата страна.

Пред един от входовете на храма по същото време имаше протест срещу идването на „Нощни вълци“ у нас. Скандиранията там бяха антируски. Чуваха се възгласи като „Путин вън“ и „Вървете си в Москва“.

Страстите се разгорещиха не само от горещото време, но и от двата лагера на привърженици и противници, които се обособиха, пазени от огромен брой полицаи. Мерките за сигурност бяха строги, но демонстрацията не се размина без провокации. Органите на реда задържаха трима души, които опитаха да предизвикат сбиване.

Въпреки напрежението между опониращите си групи Вълците все пак успяха да минат по предварително планирания си маршрут. Освен храм-паметника те се отбиха и до Руската църква.

По време на пресконференцията „Нощни вълци“ получиха подарък икона на Свети Тервел, която им беше изпратена лично от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.