София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Нотр Дам" отвори врати за богомолци след пожара

Френските милиардери не са внесли обещаните пари за катедралата

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В катедралата „Нотр Дам” в Париж се проведе първото богослужение след огромния пожар, възникнал там преди два месеца.

Изискването към 30-имата богомолци, които бяха допуснати в храма, беше да носят строителни каски.

Със службата свещениците искат да отправят послание, че животът продължава, въпреки бедствието.

Междувременно стана ясно, че френските милиардери не са изпълнили обещанията за предоставяне на пари за възстановяването на разрушената от пожара катедрала „Нотр Дам”, съобщава агенция „Блумбърг”.

В благотворителния фонд, създаден за събиране на дарения за реконструкцията на националния паметник, не е постъпила нито стотинка, заявиха представители деловите и църковни кръгове.

В същото време според говорителя на храма Анри Фино опасенията на големите инвеститори са свързани с желанието да знаят за какво точно ще се харчат техните пари. „Франс инфо” пише, че те очакват плановете за реконструкция и чак след това ще превеждат парите във фонда.

До момента са събрани 9% от обещаните дарения за възстановяването на паметника. При това 90 на сто от тях са дошли от САЩ. „Американците са много щедри към „Нотр Дам”, паметникът е много обичан в Америка”, резюмира Мишел Пико, ръководител на благотворителния фонд „Приятели на „Нотр Дам””.

През април бе съобщено, че общата сума на даренията за храма е надхвърлила един милиард евро. Френското семейство Арно, която владее групата компании Louis Vuitton Moet Hennessy, обяви, че дава 200 млн. евро за реставрирането на храма. Това е двойно повече от помощта, обещана от бизнес фамилията Пино.