София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов имиграционен план на Тръмп

Точкова система сменя зелените карти

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е обявил предложение на неговата администрация да създаде нова имиграционна система, която да облагодетелства на първо място американците и най-вече тези от работническата класа.
В обръщение към републиканските депутати и членовете на кабинета от Розова градина на Белия дом Тръмп е обяснил, че планът представлява "ясен контраст" в сравнение с целите на демократите за "отворени граници, по-ниски заплати и хаос", съобщава информационната агенция Ройтерс.
Тръмп е заявил, че желае да преразгледа имиграционната система, за да може тя да облагодетелства младите, образованите, англоговорящи кандидати с предложения за работа, вместо хора със семейни връзки с американци. По думите на Тръмп, трябва да бъде въведена точкова система, подобна на тази, която се използва в Канада, вместо досегашната лотария със зелените карти.
Тръмп заяви, че системата ще бъде най-после честна, прозрачна и ще осигурява равнопоставеност. Имиграционният план на президента на Съединените щати включва предложения за повишаване на сигурността на границата, за да се предотврати незаконното пресичане, като съдържа и правни промени, насочени към ограничаване на потока от мигранти от Централна Америка, търсещи убежище в САЩ.