София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов начин за финансиране на държавните университети поискаха ректори от Северна България

Те не са съгласни с действията на служебния министър на образованието за промени в приема на студенти

7 годиниОбразование 5 Боряна Райчева

Седем ректори на висши учебни заведения в Северна България искат нов начин на финансиране за държавните университети. Във Варна недоволстват и заради действията на служебния министър на образованието, който въведе промени в приема на студенти. Според тях подобна крачка не може да бъде осъществена в последния момент и трябва да бъде преразгледана. 
Във Варненския икономически университет ще се проведе среща с ръководителите на университети в Русе, Велико Търново, Шумен, Свищов, Габрово и Варна. Те  обявиха, че ще излязат с  единна позиция и на заседание на ректорите от цялата страна, което ще се състои утре в София. 
Според ректорът на Варненския икономически университет проф. Пламен Илиев досегашната методика за финансиране на висшите училища не е съобразена с особеностите на регионите. Според проф. Георги Колев- ректор на Шуменския университет, няма кандидат-студенти по химия, физика и физиология. Според него Министерството на образованието сериозно ощетява учебните заведения извън столицата, но не се взема предвид фактът, че в Северна България има твърде много деца, които нямат пари да учат в столицата.