София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов протест на медицинските сестри

Парите били отпуснати, но сестрите не са ги получили

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Пореден протест на медицинските сестри се готви за 7-ми октомври. Причината - обещаните  50 милиона лева, за увеличение на заплатите на заетите в сектора, не стигнали до тях.
 
Припомняме, че от няколко дни се води разгорещен дебат по темата дали обещаните от правителството пари през април са стигнали до сестрите. Тогава, лично премиерът Бойко Борисов заяви на заседание на Министерски съвет, че се отделят допълтнителни 50 милиона лева от бюджета за тази цел. Журналиситечско разследване от преди дни обаче показа, че месец по-късно с ново постановление парите са намалени на до 6 милиона лева.
 
Вчера министър Ананиев обясни, че грешка нямало и за лъжа спрямо сестрите не можело да се говори. Ставало дума за бюджетарски практики, които медиите не разбирали. 50 милиона били отпуснати, но не от правителството, а от резерва на Здравната каса. Подробност според министъра е фактът, че бюджетът на касата се гласува не от правителството, а от Народното събрание.
 
В същото време представители на надзора на НЗОК отричат да има такава договорка с правителството и дадените от тях пари да са били за заплати.
 
В крайна сметка, обещаното увеличени на запалтите на сестрите, които трябваше да достигнат 950 лева в цялата страна, все още не е факт и недоволните излизат отново на улицата в битка за правата си.