София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов шпионски скандал: Сърбия обвини България в активна разузнавателна дейност

Захариева нарече абсурдно обвинение изявлението на Милован Дрекун

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България и Сърбия влизат в дипломатическа битка след "шпионската афера", която се разрази в региона.
Външният ни министър Екатерина Захариева нарече абсурдно обвинение изявлението на Милован Дрекун, председател на комисията по въпросите за Косово и Метохия в Сърбия - че голяма мрежа от български разузнавачи е активна в Сърбия. Захариева добави, че сръбският посланик ще бъде извикан в Министерството на външните работи заради изявлението, което нарушава добрите отношения на двете страни.
Дрекун очаква българското правителство да се разграничи от мнението на външния си министър, което, според него, предизвиква дипломатически скандал. Той също така очаква извинение от страна на министъра, тъй като заплашва конституционно определената позиция на депутата.
"Външният министър на България няма да дава уроци на народен представител в Република Сърбия, нито да определя какво ще каже който и да е депутат", казва Дрекун.
Дрекункоментира пред Sputnik, че изявлението на министъра всъщност е реакция на информация, представена от сръбския президент Александър Вучич - че българският военен аташе е участвал в незаконни действия.
"Вместо да отговори на изявлението на президента Вучич, в отговор на моето изказване тя всъщност изпрати съобщение до нашия президент, който обяви, че в следващите дни ще имаме допълнителна информация за разузнавателната дейност на някои съседни страни на наша територия, срещу нашите интереси и че някои съседни страни ще реагират много агресивно и нервно. Струва й се, че България не трябва да се намира в тези страни “, каза Дрекун.
Той добави, че дейностите на българския военен аташе са свързани с решаването на политически въпроси в треперещия район в южната част на страната им, което е неприемливо.
"Когато говоря за наличието на разузнавателни структури и техните съюзнически мрежи, имам предвид, разбира се, Косово и Метохия", посочва Дрекун.
„Изглежда, че уцелих центъра с изявленията си и последва такава нервна и брутална реакция, която е неподходяща и неприемлива. Ние решаваме проблемите си, като искаме другите да не се намесват отвън и ми се струва, че някои съседни страни се опитват да се включат ", каза Дрекун, като отбеляза, че добросъседските отношения не се изграждат чрез признаване на фалшивата държава Косово или чрез отказ от Южен поток.