София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов случай на заразен човек с птичи грип, регистрираха в Китай

В Япония също се борят с болестта

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Нов случай на заразен човек с вируса на птичи грип H7N9, е регистриран в китайската провинция Хуанхъ. Това е 17-и случай за тази година, съобщава агенция Синхуа.

Вирусът е установен при 67-годишен жител на град Хенян, който е имал контакт с птици. Състоянието му се оценява, като критично. Общото количество заболели в тази провинция, в началото на януари достигна 17, от тях пет души са починали.

Преди случите на заразяване в провинция Хуанхъ, с вируса на птичи грип H7N9 били регистрирани в провинция Гуандун, Гуйчжоу, Хубей, Хенан, Цзянсъ и Шандун, както и Шанхай, Хонконг и Макао.

По данни на Световната здравна организация, птичият грип е инфекциозно вирусно заболяване, често протича без видими симптоми. В някои случаи вирусът може да мутира и да предизвика заболяване или безсимптомна инфекция при хората и животните.

Повече от 160 хиляди кокошки са унищожени в японската префектура Миядзаки в югозападна Япония, заразени с птичи грип. Идентифицираният щам е Н5N6, съобщи агенция Киодо.

Грипът от този щам се разпространява по-бързо. Във вторник в една птицеферма са били унищожени 120 000 кокошки. Анализите показват, че кокошките са били поразени от болестта. В радиус от 10 км е забранено транспортирането на яйца и кокошки.

По пътищата са поставени 9 пункта за дезинфекция, където се обработват гумите и корпусите на автомобилите.

През декември в тази префектура са били унищожени 120 000 кокошки. В началото на декември заради птичи грип са били унищожени повече от половин милион кокошки и патици от префектурите Ниигата и Аомори.