София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нов тип пневмония регистриран в Япония

Пациентът е 30-годишен мъж

4 годиниЗдраве 18 Боряна Райчева

Японските власти потвърдиха първи случай на зараза с новия китайски коронавирус, който уби един човек и предизвика предупреждения за пътуващи от Държавния департамент на САЩ, съобщават световните информационни агенции.

Около 30-годишен мъж от префектура Канагава, до Токио, се оказа с положителен резултат, се казва в съобщение на здравното министерство на Япония в четвъртък. Той е бил в китайския град Ухан, където има огнище на пневмония, за която се смята, че е причинена от новия щам на коронавирус.

Това е вторият докладван случай на вируса, открит извън Китай, след като китайски турист в Тайланд бе поставен под карантина.

Японският пациент се връща от Ухан с треска и е хоспитализиран. Той е освободен вчера, след като симптомите отшумяват, се казва в съобщението на здравното министерство.

Заради потвърждаването на първия случай на нова пневмония правителството на Япония създаде кризисен щаб за събиране на информация и предприемане на мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Властите призовават хората да мият ръцете си по-често и незабавно да се консултират с лекар, ако се появи кашлица или треска. Особено внимание трябва да се обърне на онези, които наскоро са пътували до Ухан.