София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НОВА БЕЖАНСКА ВЪЛНА В БЪЛГАРИЯ

МИГРАНТИТЕ, ПРЕМИНАВАЩИ ПРЕЗ НАШИ ТЕРИТОРИИ, СА СЕ УВЕЛИЧИ ТРОЙНО

9 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Нова бежанска вълна идва към страната. Повечето от мигрантите ще преминат през България и Сърбия към Западна Европа. Според данни от началото на годината до средата на месец май в страната ни са влезли 3256 души – три пъти повече в сравнение със същия период за предишната година. Това показва справката на МВР за броя бежанци, преминали през родната граница.
Ако темповете се задържат, приливът на чуждестранни граждани може да достигне дори пика през 2013 г. когато в България влязоха над 11 000 души, търсещи убежище от размириците в Сирия.
Броят на бежанците, преминаващи през Сърбия към Западна Европа се е увеличил над четири пъти. На границата ни със западната ни съседка са заловени 1867 души от началото на годината до момента. През 2014-та те са били 456 за същия период от време. През останалите ни държави в съседство опитите за преминаване от мигранти са далеч по-малко успешни и наброяват единици. В Македония са успели да влязат едва трима души, а в Гърция – 9.
Напливът от бежанци поставя въпроса за своевременна реакция на граничните власти у нас и предоставяне на убежища на чуждестранни граждани. Към 21 май има настанени едва 3811 души при капацитет 5130 в лагери, разположени в различни градове от страната.
Най-голям продължава да е броят на сирийците, търсещи подслон у нас. След тях се нареждат афганистанците. До месец май миналата година в страната ни са влезли 642 сирийски граждани или 68% от всички чужденци, преминали границите. За тази година бежанците от този произход са 1639 души, а афганистанците – 875. След тях се нареждат пакистанци и иракчани. Най-голям поток преминава през границата по суша и вода.
Припомняме, че Европейската комисия предложи въвеждането на квоти за бежанците за различните страни, като временно убежище за нуждаещите се мигранти. Против тези схеми и планове на организацията обаче се обявиха много държави-членки на ЕС като Великобритания, Унгария, Чехия и Словакия, Испания, Естония, Полша и Финландия. За да бъдат приети съответните разпределения на Брюксел обаче е нужно мнозинство и съгласие от всички европейски страни, членуващи в съюза.