София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нова група мигранти тръгна към САЩ

Това е четвъртият керван, пътуващ към американската граница

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Нов керван от още близо 200 мигранти пътува от Ел Салвадор към Съединените щати, съобщава местната преса, позовавайки се на информация от властите. Очаква се мигрантите да преминат границата с Гватемала и Мексико, пише ТАСС. Това е четвъртият керван, пътуващ към границата със САЩ.

Общият брой на хората, които желаят да пресекат американската граница, е около 7 хиляди души.

На 18 октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще се обърне към военните и ще затвори южната граница на Съединените щати, ако мексиканските власти не спрат потока от нелегални имигранти от Централна Америка, които преминават през тази страна и се опитват да влязат в Съединените щати. Той също така каза, че властите в Гватемала, Хондурас и Салвадор не правят нищо, за да предотвратят незаконната имиграция на своите граждани в САЩ.

В края на октомври Тръмп нареди увеличаване на военното присъствие на границата с Мексико до 15 хиляди войници, за да спре "керваните от мигранти". На 9 ноември собственикът на Белия дом подписа заповед за отказ на убежище на нелегални мигранти.