София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нова Каледония остава част от Франция

Противниците на независимостта спечелиха референдума с над 50%

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Референдумът за Нова Каледония приключи в неделя с поражението на поддръжниците на отделянето на тази територия от Франция и победата на противниците на независимостта, които получиха 56,4% от гласовете, съобщи АФП, цитирайки данни от Централната избирателна комисия.

В редица селища на последния етап изборите бяха придружени от бунтове - няколко автомобила бяха изгорени, неизвестни лица хвърляха камъни, съобщи агенцията. Междувременно АФП съобщава, че избирателната активност е била 80,63%.

"Аз съм доволен и горд, че мнозинството от каледонците са направили избор в полза на Франция. Като президент на страната искам да подчертая, че за нас това е проява на вяра във Френската република, нейното бъдеще и нейните ценности", каза в телевизионен адрес френският лидер Еманюел Макрон. "Участниците в референдума умишлено направиха избор в полза на останалата френска Нова Каледония", добави той, като отбеляза и "необичайно високата избирателна активност".

"Единственият, който загуби сега, е желанието за разделение и насилие, незачитане на съседите и единственият, който спечели, е процесът в полза на мира", казва Макрон. Оценявайки проведения референдум и положението в архипелага като цяло, той подчерта, че при решаването на проблема за Нова Каледония "не може да има друг начин освен диалог" и да се отговори на "активното участие на всички политически сили в него".

"Много съм доволен, че заедно минахме през този исторически етап", каза президентът, като отбеляза, че референдумът е необходим "за преодоляване на различията". "Политическият процес беше проведен с висока степен на публичност, чиято пълна законност беше гарантирана", заяви Макрон, припомняйки, че наблюдателите от ООН и съседните държави в региона контролират гласуването.

Макрон също така каза, че правителството ще предложи на политическите сили в Нова Каледония да провеждат широки политически консултации в близко бъдеще. За тази цел премиерът Едуард Филип остава в Нумеа в понеделник.