Гледай
на живо

Нова Македония: Разменяме история за добросъседство

Историческата комисия отново поражда скептицизъм

Нова Македония: Разменяме история за добросъседство Вестник "Нова Македония" излезе със статия, съдържаща противоречиви послания, относно историческите ... thumbnail text

Вестник "Нова Македония" излезе със статия, съдържаща противоречиви послания, относно историческите спорове между България и Северна Македония.

Съвместната историческа комисия, създадена след подписването на договора за добросъседство, е определена като инструмент за политизиране на историята.

Според историкът от Македонския институт по национална история, Митко Панов, "догматизирането" на историята не съответства на съвременните демокрации и погазва свободата на словото.Неговата позиция, по въпроса за цар Самуил, е, че владетелят е използван от балкански и руски елити, като претекст за изявяване на претенции, към македонските гранични територии.

Панов също изказва своето неодобрение, по адрес на изказвания и изявления, на някои от членовете на историческата комисия, тъй като все още не било изяснено какво точно е "историческа истина" или "обща история".