София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нова надежда за оцелели в хотела, затрупан от лавина в Италия

Открити са най-малко осем оцелели

7 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

В петък сутринта спасители откриха първите оцелели от лавината, която затрупа планински хотел в италианската област Абруцо: най-малко осем души са живи, но засега са блокирани в разпадащата се сграда.
Италианските медии вече нарекоха откриването на живи хора "чудо", имайки предвид, че два дни не е осъществена комуникация с персонала и гостите.
Оцелелите остават заклещени в сградата, предстои операция по извеждането им. Спасителни хеликоптери са отправени към произшествието. Спасителите осъществяват връзка с тях.
Инцидентът се случи в сряда вечерта в планинския масив на Гран Сасо в региона Абруцо. Лавината, провокирана от силно земетресение в Централна Италия, погреба хотел, където, според последните данни, е имало 34 души.
В четвъртък, по данни на местни медии, са били изнесени телата на четирима мъртви. 28 души в момента са в неизвестност. Органите на реда, от своя страна, потвърждават смъртта само на двама души.
Четиризвездният хотел "Rigopiano" се намира в планински район (1200 м.надморска височина), на 10 км от най-близкото селище Фариндола.
Италианските медии съобщиха, че гостите щяха да напуснат хотела преди лавината, но не са имали време да се евакуират заради забавяне на снегопочистващи машини. В някои публикации също е докладвано, че местните власти първоначално не са повярвали на това, че е обявено извънредно положение и с това са загубили няколко часа.
Прокуратурата на провинция Пескара е започнала разследване във връзка с инцидента. Правоприлагащите органи се опитват да разберат причините за забавянето на евакуацията на гостите и служителите и колко адекватно местните власти са отговорили на предупрежденията за опасността от лавини.