София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нова номинация за министър на транспорта

Коалиционният съвет предлага Росен Желязков

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Росен Желязков е новият кандидат за транспортен министър. Това стана след преговори в Коалиционния съвет между ГЕРБ и „Обединените патриоти”, продължили повече от час и половина.
 
Росен Желязков е известен с това, че заемаше поста на главен секретар в кабинета „Борисов 1”. В началото на мандата на настоящото правителство Желязков оглави електронното управление, а после бе избран  и за шеф на Комисията за регулиране на съобщенията.
 
Припомняме, че първата кандидатура за министерското кресло в транспортното ведомство беше на Александър Манолев. Преди дни обаче Манолев сам се отказа от поста. Той обясни решението се с „координирана атака срещу него със съшити обвинения, проведена от медийната група вестник "Капитал".
 
Освен новото име на номинирания за транспортен министър, след срещата в Миинстердски съвет коалиционните партньори отправиха официална покана за среща към президента Румен Радев. Те поискаха разговор, за да се обсъди процедурата, която трябва да съгласуват с държавния глава, така че той да подпише указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов. 
 
„Към настоящия момент указът все още не е подписан. Явно се цели нещо по-различно. Обръщаме се чрез медиите към президента за среща. По никакъв начин не желаем конфронтация с него”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
 
Предвижда се оставките на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски да бъдат гласувани в четвъртък. Всичко обаче зависи от волеизявлението на президента, подчерта Цветан Цветанов.