София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нова вълна от насилие във Венецуела

Няколко загинали и стотици ранени при опит да се внесе хуманитарна помощ

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Нова вълна от насилие заля Венецуела. Съобщава се за най-малко четирима загинали и стотици ранени. До високото напрежение се стигна, след като опозицията се опита да вкара чуждестранна хуманитарна помощ в страната през Колумбия.
 
Опитът, предвождан от лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който се беше качил на един от камионите с хуманитарна помощ, беше спрян чрез намеса на венецуелските сили за сигурност, които използваха сълзотворен газ и стреляха по хората.
 
Заради оказаната помощ в тази посока от страна на Колумбия, президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с Богота и отправи остри критики срещу колумбийския си колега. 
 
"Търпението ни се изчерпа. Не можем да продължаваме да търпим от територията на Колумбия да бъдат организирани атаки срещу Венецуела. 
Реших да прекъснем всякакви дипломатически връзки с фашисткото правителство на Колумбия. Всичките им посланици и дипломати трябва да напуснат страната в следващите 24 часа", заяви  Николас Мадуро.
 
От своя страна президентът на Колумбия Иван Дуке призова доброволците, опитали се да внесат хуманитарна помощ в Венецуела да се изтеглят от границата, за ад не се излагат на повече агресия.
 
Съединените щати също взеха отношение по конфликта, като призоваха хуманитарната помощ да бъде приета от венецуелските власти и отправеха открита заплаха, че ако това не се случи, Америка ще се намеси.
 
„САЩ ще преминат към действия срещу тези, които се противопоставят на мирното възстановяване на демокрацията във Венецуела. Дойде времето да се действа в подкрепа на отчаяния венецуелски народ”, написа в „Туитър” държавният секретар на САЩ Майк Помпео. 
 
Утре  предстои среща на американският вицепрезидент Майк Пенс ще с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо.