София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Новата европейска сцена. След края на изборния ден

Резултатите от изборите могат да се считат за исторически

5 годиниИзбори 2019 5 Боряна Райчева

Изборите за Европейски парламент (ЕП), проведени на 23-26 май, ясно показаха, че балансът на силите в Европейския съюз се е променил значително през последните пет години - от последните избори през 2014 г.
Резултатите от изборите могат да се считат за исторически по две причини: имаше безпрецедентно увеличение на избирателната активност и водещите центристки партии, които десетилетия наред формират политиката на ЕС, загубиха мнозинство в Европейския парламент. Изборите показаха и повишаване на популярността на радикалите от двете страни на политическия спектър - както евроскептиците, така и евро-ентусиастите.
Според предварителните резултати най-голямата наднационална политическа асоциация на ЕС - Християндемократическата Европейска народна партия (ЕНП), както и вторият по големина съюз на социалистическите партии, Прогресивният алианс на социалистите и демократите (PASD) запазват първи места, но за първи път от четвърт век е загубено мнозинството от местата в парламента, което е необходимо, за да се представи за одобрение на срещата на върха на ЕС кандидатурата на новия председател на Европейската комисия.
"Всичко се промени - мнозинството вече не е в ръцете на двете партии", заяви Маргрете Вестагер, европейски комисар по конкуренцията, който е кандидат за поста европейски комисар за Алианса на либералите и демократите за Европа, след обявяването на резултатите.
"Тези две партии загубиха мнозинството за първи път. Ще стане по-трудно да се формират коалиции. Това е положението в страните-членки", каза първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, друг кандидат за председател на Европейската комисия от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.
Една от изненадите на настоящите избори, макар и очаквана, беше официалното обявяване на обединението на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и движението на френския президент Еманюел Макрон. Благодарение на това решение те получиха 105 места, а АЛДЕ имаха само 68 мандата през 2014 г. С този резултат либералите в съюз с партията „Макрон“ излязоха на трето място след настоящите избори.
Този блок може да се счита за радикално проевропейско крило на Европейския парламент, неговият лидер, бивш белгийски премиер Ги Верхофстад, подкрепя задълбочаването на интеграцията на Европейския съюз в максимална степен, до превръщането му в конфедерационна супердържава. Резултатът от АЛДЕ Верхофстат вече се счита за победа.
Както показват резултатите от изборите, популярността на евроскептиците и националистите продължава да расте в повечето страни от ЕС. Европейският алианс на народите и народите (по-рано Партията на Европа на народите и свободите), повечето от които представляват френската национална партия на Съюза (бивш национален фронт) Марин Льо Пен, както и Партията на Европа за свобода и демокрация, се събраха заедно 111 мандата - в сравнение със 78 мандата, които са имали в Европейския парламент през последното свикване.
Много обаче ще зависи от желанието на отделните лидери на евроскептиците и националистите от различни страни от ЕС да си сътрудничат. Тяхната основна задача ще бъде да преодолеят различията си с "колеги" от други държави и да се опитат да създадат евентуално по-представителна коалиция от евроскептици.
Силен резултат беше демонстриран от партията „Зелени / Европейски свободен алианс“, за която преди изборите социологическите проучвания сочеха, че са едва на шесто място, а тя се нареди на четвърто място с 69 мандата (в предишния състав на ЕП имаше 52).
Рекордно висока избирателна активност
Избирателната активност на изборите за Европейски парламент нараства за първи път от въвеждането на пряко гласуване през 1979 г. и възлиза, по предварителни данни, на 50,5%. Не сме виждали такъв резултат от десетилетия, заяви кандидатът за поста на председателя на ЕК Маргрете Вестагер.