Гледай
на живо

Нови 150 милиона на МРРБ за пътища

Агенция към МС ще се бори срещу катастрофите

Нови 150 милиона на МРРБ за пътища Правителството отпусна 150 000 000 лева като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на ре... thumbnail text

Правителството отпусна 150 000 000 лева като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ремонтно-възстановителни дейности по републиканската пътна мрежа. Средствата са за ремонт на пътни отсечки от републиканската мрежа с обща дължина приблизително 480 км и съоръжения по тях.

Някои от участъците, които ще бъдат ремонтирани са: източната дъга на околовръстния път на гр. София – трасето София – Перник /през Владая/, Димитровград – Хасково, Русе – Варна, Автомагистрала „Черно море“ и др.

Същевременно кабинетът реши да бъде създаден нов орган, който ще следи за безопасността на пътищата и намаляването на броя на жертвите при пътно-транспортни произшествия. Това ще бъде държавна агенция, подчинена на Министерски съвет. Идеята потвърди вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център, организирана от Института за пътна безопасност.

Той мотивира създаването на новата структура с това, че на пръв поглед в държавата има всичко, за да намаляват жертвите по пътищата - министерства, агенции, дирекции, закони и наредби, но резултатът не е такъв, какъвто се очаква. По думите му причината е липсата на синхрон и възможността отговорността да се прехвърля между институциите.

Новият орган ще бъде оглавен от Малина Крумова, която досега беше зам.-министър на регионално развитие, но днес беше освободена от поста от премиера Бойко Борисов.

Самата Крумова обяви пред участниците в конференцията днес, че в следващите няколко седмици ще се изготви структурата и устройственият правилник на новата агенция. Тя ще се занимава основно с политиката в областта на пътната безопасност, събиране и и системен анализ на информация. Агенцията ще е координиращо звено между ведомствата и институциите, като в нея ще има и гарантирано гражданско участие.