София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нови 150 милиона на МРРБ за пътища

Агенция към МС ще се бори срещу катастрофите

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Правителството отпусна 150 000 000 лева като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ремонтно-възстановителни дейности по републиканската пътна мрежа. Средствата са за ремонт на пътни отсечки от републиканската мрежа с обща дължина приблизително 480 км и съоръжения по тях.

Някои от участъците, които ще бъдат ремонтирани са: източната дъга на околовръстния път на гр. София – трасето София – Перник /през Владая/, Димитровград – Хасково, Русе – Варна, Автомагистрала „Черно море“ и др.

Същевременно кабинетът реши да бъде създаден нов орган, който ще следи за безопасността на пътищата и намаляването на броя на жертвите при пътно-транспортни произшествия. Това ще бъде държавна агенция, подчинена на Министерски съвет. Идеята потвърди вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център, организирана от Института за пътна безопасност.

Той мотивира създаването на новата структура с това, че на пръв поглед в държавата има всичко, за да намаляват жертвите по пътищата - министерства, агенции, дирекции, закони и наредби, но резултатът не е такъв, какъвто се очаква. По думите му причината е липсата на синхрон и възможността отговорността да се прехвърля между институциите.

Новият орган ще бъде оглавен от Малина Крумова, която досега беше зам.-министър на регионално развитие, но днес беше освободена от поста от премиера Бойко Борисов.

Самата Крумова обяви пред участниците в конференцията днес, че в следващите няколко седмици ще се изготви структурата и устройственият правилник на новата агенция. Тя ще се занимава основно с политиката в областта на пътната безопасност, събиране и и системен анализ на информация. Агенцията ще е координиращо звено между ведомствата и институциите, като в нея ще има и гарантирано гражданско участие.