София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови бежански лагери - няма да има

От МВР провеждат подготовка на площадки за временни кризисни центрове

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Няма да се строят бежански лагери на територията на Любимец, Малко Търново и Елхово. Няма и подготовка за заселване на територията на тези райони с бежанци. Това увери заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на извънреден брифинг в МВР.

Красимир Ципов подчерта, че е важно да се прави разлика между бежански лагер и кризисен център за временно настаняване.

По думите му, от БСП предизборно спекулират с откровени лъжи.

"Днес ние трябва да опровергаем едни откровени лъжи, които чухме в рамките на днешния ден. Няма подготовка за населяване на тези населени места.", допълни зам.-министъра на вътрешните работи.

Това, което ще направи МВР е да проведе процедура за избор на площадки за временни кризисни центрове в районите на Елхово, Любимец и Малко Търново, уточни още Ципов.

Временните кризисни центрове от затворен тип ще бъдат на територията на обекти на МВР, оградени и с охрана на МВР.

Изграждането им е било предвидено още през 2016г. като част от план, свързан със засиления тогава миграционен натиск на българско-турската граница.

Сега такъв натиск към страната ни няма. Ситуацията в Сирия и милионите мигранти в Турция, обаче изисквата българските власти да са в готовност.

Евентуалният престой на бежанците при нужда в тези центрове ще бъде максимум 72 часа, уверяват от МВР.

В отговор на исканите от БСП оставки заради "Апартамент гейт" Красимир Ципов контрира с информацията, че от края на миналата година ОЛАФ проверява обществена поръчка за купуването на 290 високопроходими автомобила,

Поръчката била за повече от 20 млн. лв. А джиповете, доставени през миналата година са разпределени по полицейските управления.

Сделката била финализирана през 2017 г. по време на правителството на Румен Радев.