Гледай
на живо

Нови дати за Брекзит

До 22 май със сделка или до 12 април, ако няма

Нови дати за Брекзит Всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в ЕС страни решиха да дадат отсрочка на дат... thumbnail text

Всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в ЕС страни решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от ЕС.
"Брекзит ще бъде отложен до 22 май, при условие че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане, или до 12 април, ако споразумението не бъде одобрено", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел.
Това решение означава, че 29 март вече не е възможна дата за излизането на Великобритания, но все още има риск от "твърд" Брекзит, ако сделката на Мей не бъде одобрена.
От брюкселската трибуна британската премиерка не смята за правилно Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент, насрочени за края на май.
„Аз съм твърдо убедена, че би било неправилно да молим хората във Великобритания да участват в тези избори три години след като гласуваха за напускане на ЕС“, коментира Мей.
„Днешното решение на евролидерите подчертава колко важно е Палатата на общините да одобри сделката на Брекзит следващата седмица, за да можем да сложим край на тази неопределеност на да напуснем ЕС по организиран и плавен начин“, допълни тя.