София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови доказателства по делото „Хитрино“

Ще се представи и информация за времето в деня на инцидента

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

На поредно съдебно заседание на Шуменския окръжен съд днес по случая за изгорелите  влакови вагони на гарата в Хитрино се очаква да бъдат представени веществени доказателства, сред които и печката, която според направената пожарно-техническа експертиза е причина за възпламеняването на вагоните.
 
Освен това по делото ще бъде изискана и  информация от Националния институт по метеорология и хидрология за климата на 10 декември 2016 година в Хитрино - посока и скорост на вятъра, валежи и видимост.
 
Припомняме, че при трагедията тогава загинаха 7 души, десетки бяха ранени, разрушени бяха и множество сгради. 
 
В съдебна зала делото влезе едва на 15-ти януари 2018-та година, като подсъдими са двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, които не се признаха за виновни, което доведе го гледане на процеса по същество.
 
Разследването  до този момент е установило, че инцидентът не е предизвикан от повреди в жп инфраструктурата, не е  причинен и от техническа неизправност на влаковия състав. Причината за произшествието, според държавното обвинение е високата скорост, с която се е движил влака.