София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нови обвинения срещу Стайкови

Гледат мярката за неотклонение на алкохолния бос и приближените му

5 годиниПравосъдие 46 Боряна Райчева

Баща и син Стайкови са замесени  и с дейността  на нелегална фабрика за производство на цигари в Ихтиман. Такива данни изнесе спецпрокурорът Ангел Кънев по време на днешното съдебно заседание. На него магистратите трябва да решат дали алкохолния бос Миню Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров ще останат зад решетките за постоянно, докато тече процесът срещу тях. Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци, пране на пари и извършване на редица други финансови измами.
 
Държавното обвинение не даде много подробности за нелегалната дейност на фабриката в Инхиман и се съсредоти главно върху тази в Карнобат.
Посочено беше, че сред обстоятелствата, които свързват Миню Стайков с дейността на цеха за тютюневи изделия в Карнобат е открито ремарке в двора на сградата, което по документи е собственост на Кичка Хазърбасанова- съпруга на шурея на Стайков, който също е сред обвиняемите.
 
Лъчезара Таков, който един от двамата защитници на Стайков заяви, че тези обвинения се пришиват към клиента му, тъй като той важна фигура в региона. Таков побърза да изтъкне също, че Стайков е най-големият работодател в областта, осигуряващ прехрана на 3000 души.
 
Като отежняващи вината обстоятелства от обвинението изтъкнаха и че Стайков е имал четири присъди в младостта си, а  шуреят му Белун Хазърбасанов -три.
 
По този въпрос отношение взе самият алкохолен бос, който обясни на магистратите, че присъдите за които става дума са от преди 39 и са били свързани с тогавашния режим, като те го превръщали по-скоро в дисидент, а и по всички тях той вече бил реабилитиран. На това от прокурор Кънев отвърна, че престъпленията, за които  Стайков бил са съден всъщност са срещу собствеността.