София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови пожари в Гърция

Забрана за движение по уязвими пътища

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Само за последните 24 часа противопожарните служби на Гърция са получили 62 сигнала за градски и 15 горски пожари. Отделно са били повикани да се справят с 41 инцидента, свързани с палежи и огън.Гръцките власти предупреждават за риск от нови пожари в Атика, Южна Евбея и някои северни острови в Егейско море. 
 
Тази сутрин е имало сигнали за пожар в района на Агия Марина в Неа Макри в Източна Атика. В потушаването на пламъците са се включили  три пожарни и хеликоптер.Същевременно гръцките МВР и Гражданска защита са инструктирали  всички държавни служби, както и общинските и регионалните власти, да бъдат нащрек. Въведена е  забрана за движение на превозни средства по пътища, считани за уязвими уязвими от пожар в общините Маратон, Палини, Рафина-Пикери и други.  
 
По поръчка на властите медиите постоянно призовават  гражданите да избягват всякакви действия, които могат да причинят пожар, като изгаряне на суха трева и клони, хвърляне на цигари, приготвянето на барбекю или използване на машини, които произвеждат искри. В случай на пожар гражданите се приканват незабавно да информират противопожарната служба, като се обадят на телефон 199. Пожарите в Източна Атика от миналия месец отнеха живота на най-малко 91 души. Те бяха най-големите в историята на Гърция в последните сто години.