София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови правила за измерване на тока

Увеличават се санкциите срещу крадците на ел. енергия

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Нови правила за измерване на количествата електрическа енергия се очаква да влязат в сила до края на април тази година. Това заяви специално за телевизия "Еврком" председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.
 
Оказва се, че от 2018-та до настоящия момент ясен регламент за това как точно се отчита количеството използвана енергия няма. По настояване на прокуратурата, съдът е отменил, предишната схема за измерване, като по думите на Иванов, ставало дума за процедурни забележки, които вече са отстранени.
 
Новият регламент е на път да стане факт с  активното съдействие на Федерацията на потребителите в България, които по-рано днес проведоха среща с представителите на КЕВР, за обсъдят въпроса.
 
В рамките на обсъжданията бяха представени данни, според които кражбите на ток у нас през последните години се увеличават все повече, като през 2018-та година само разкритите такива са над 7 000, а манипулираните електромера са над 700.
 
 Разглеждането на новите правила в същия формат продължава, като до дни се очаква нова среща между КЕВР и Федерацията на потребителите в България, а целта е да се постигне оптимално добрият вариант за добросъвестните ползватели на електрическа енергия.