Гледай
на живо

Нови правила за измерване на тока

Увеличават се санкциите срещу крадците на ел. енергия

Нови правила за измерване на тока Нови правила за измерване на количествата електрическа енергия се очаква да влязат в сила до края на... thumbnail text
Нови правила за измерване на количествата електрическа енергия се очаква да влязат в сила до края на април тази година. Това заяви специално за телевизия "Еврком" председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.
 
Оказва се, че от 2018-та до настоящия момент ясен регламент за това как точно се отчита количеството използвана енергия няма. По настояване на прокуратурата, съдът е отменил, предишната схема за измерване, като по думите на Иванов, ставало дума за процедурни забележки, които вече са отстранени.
 
Новият регламент е на път да стане факт с  активното съдействие на Федерацията на потребителите в България, които по-рано днес проведоха среща с представителите на КЕВР, за обсъдят въпроса.
 
В рамките на обсъжданията бяха представени данни, според които кражбите на ток у нас през последните години се увеличават все повече, като през 2018-та година само разкритите такива са над 7 000, а манипулираните електромера са над 700.
 
 Разглеждането на новите правила в същия формат продължава, като до дни се очаква нова среща между КЕВР и Федерацията на потребителите в България, а целта е да се постигне оптимално добрият вариант за добросъвестните ползватели на електрическа енергия.