Гледай
на живо

Нови разкрития за Хитрино

Каква е причината, която доведе до трагедията

Нови разкрития за Хитрино Нова техническа експертиза, изготвена от международни експерти показа, че причината за трагедия... thumbnail text

Нова техническа експертиза, изготвена от международни експерти показа, че причината за трагедията в Хитрино е повреда на релсовия път, а не високата скорост, съобщиха от "Булмаркет" - компанията собственик на взривилата се композиция.

Инж. Лука Пъиш - експерт по железопътна техника към Министерството на правосъдието в Румъния и екип специалисти от Института по железопътна техника в Берлин, доказва, че повреда на стрелката, която разделя коловозите е истинската причина за инцидента.

Експертите правят и друго заключение - че пробитата цистерна е с полусферични дъна, които са опасни поради своята крехкост. Още през 80-те години на миналия век те са спрени от производство, а за експлоатираните от този тип вагони има предписания за монтиране на допълнителни защитни елементи.

Установени са и данни, че след изтичане на пропилена от цистерната дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, с което са предизвикани волтови дъги, които е много вероятно да са причинили взрива.

В обвинението сега е посочено, че товарният влак е навлязъл в гара Хитрино със 78 км/ч при разрешени 40. Това е довело до дерайлирането на вагоните, изтичането на газ пропилен и последвалата експозиция, при която загинаха 7 души, а повече от 30 души пострадаха.