София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НОВИ САНКЦИИ ПРИ НЕНАПРАВЕН ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД?

МОСКОВ: ПАЦИЕНТИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ПО-ВИСОКА ЗДРАВНА ВНОСКА

9 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Пациентите да плащат по-висока здравна вноска или да покриват разходите си за лечение през следващата година – такива промени предлага министърът на здравеопазването Петър Москов ако хората не се подлагат на задължителните профилактични прегледи.
По негови думи досегашната глоба от 50 лв. не е ефективна, затова се прибягва до налагането на други санкции към пациентите.

Москов коментира някои от най-наболелите проблеми пред българското здравеопазване при подписването на договор за доставка и въвеждане на апаратура за радиохирургия и лъчетерапия в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. По думи на министъра техниката ще помогне за лечението на много пациенти, които до момента са се справяли с болестта си в чужбина поради липсата на подобна опция у нас.

Финансирането е осигурено чрез Оперативната програма "Регионално развитие"(ОПРР).
Така болницата ще може да покрие целия кръг на лечение, като то ще бъде изцяло поето от здравната каса.

Освен нововъведенията в медицинската апаратура, такива се предвиждат и в Спешната помощ със закупуването на 600 линейки. 400 от тях ще бъдат финансирани по Оперативна програма, а останалите 200 – с пари на държавата. Това ще се случи в новия програмен период до 2020 г, категоричен беше още Москов.