Гледай
на живо

Нови сблъсъци със "жълтите жилетки" във Франция

Има пострадали демонстранти и полицаи

Нови сблъсъци със "жълтите жилетки" във Франция Нова серия от сблъсъците между полиция и протестното движение "Жълти жилетки " във Франция.   Н... thumbnail text
Нова серия от сблъсъците между полиция и протестното движение "Жълти жилетки " във Франция.
 
Недоволните се събраха днес след обед  на площада на Триумфалната арка в Париж, откъдето потеглиха по булевард Шан-з-Елизе на 13-о протестно съботно шествие. Основаната колона от протестиращи наброяваше над 1000 души.
 
Малко след началото на уличното недоволство, ситуацията ескалира, като агресивни демонстранти започнаха да замерят сградата на парламента с камъни и бутилки. За да се справят със ситуацията, полициите използва сълзотворен газ.
 
Има информация, че при сблъсъците са пострадали двама демонстранти и двама полицаи.
 
Участник в протестите е бил тежко ранен, след като при избухване на граната със сълзотворен газ е била откъсната ръката му.
 
Няколко протестиращи са се опитали също да прескочат загражденията и да проникнат на територията на Националното събрание, но служителите по сигурността са им попречили.
 
В граничния с Франция град Вентимиля местни жълти жилетки пък искат да "хвърлят мост към Италия" и да обединят каузата си с тази на италианските жълти жилетки, допълват световни издания. Малко след началото на протеста в Париж, такъв стартира и във Вентимиля.
 
Призивът за обединяване на усилията на жълтите жилетки от двете страни на границата идва в момент на безпрецедентно обтягане на отношенията между Франция и Италия.