София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НОВИ УСЛОВИЯ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИ

ПОПРАВКИТЕ В ЗАКОНА ВЛИЗАТ В СИЛА В КРАЯ НА МАРТ

8 годиниИкономика 10 Боряна Райчева

Критериите за отпускане на ипотечни кредити ще станат по-строги. Това предвижда проект на Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители, който беше одобрен вчера от Министерския съвет. Очаква се законът, който е базиран на европейската директива, да влезе в сила в края на март месец тази година.
С въвеждането на новите правила ще се завишат изискванията за извършването на недвижимите имоти, които се ипотекират. Оценките ще се правят от сертифицирани независими оценители, които не могат да са свързани с банката, която дава заема. Цялат информация за направените оценки трябва да се съхранява на таен носител. Преди да се изтегли заема, кредитополучателите ще получат цялата информация за това какво ще се случи с кредита ако лихвеният процент се увеличи. Банките ще предоставят 14-дневен срок на клиента да прецени дали да използва вече одобрен кредит. Банките ще бъдат длъжни да уведомяват потребителите писмено за всяка промяна на лихвата по заема още преди влизането в сила на новите условия. Те ще трябва да дават и разяснения на клиентите си, теглили заем в чуждестранна валута, какви са рисковете при промяна на валутните курсове. Според новия закон всички ипотечни кредити вече ще могат да се погасяват предсрочно без върху остатъка от сумата да се дължи наказателна такса.
Условието е това да стане след не по-малко от 12 месеца от отпускането на заема. На банките се забранява да събират и такса за усвояване или за управление на кредита.