София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нови уволнения в БНТ: Боряна Пунчева и Сашо Йовков

По нареждане на Кошлуков

4 годиниОбщество 66 Боряна Райчева

Боряна Пунчева - известна българска режисьорка и актриса, която до вчера беше главен продуцент на филмова студия „Екран“, е уволнена от БНТ по заповед на генералния директор. Това съобщи самата тя.

На 13 януари, докато работи в кабинета си в Студия „Екран“, Пунчева е привикана в отдел „Личен състав“ на телевизията. Там ѝ връчват две заповеди едновременно. Първата е с дата 13 януари и е предупреждение за уволнение. Втората, с дата от следващия ден, е заповед за уволнение.

Основанието за крайната мярка е меко казано странно, казва режисьорката. Като мотив за уволнението се посочва клауза в договора, сключен между Емил Кошлуков и БНТ. В този договор за управление се казва, че генералният директор има право да уволни по свое усмотрение всеки, когото пожелае, в рамките на 8 месеца от назначението си. Това влиза в противоречие с Кодекса на труда, който защитава интересите на наемните работници.

Припомняме, че по същия начин от БНР преди време беше уволнена Лили Маринкова, която заведе дело срещу Националното радио и беше възстановена на работа.

От поста си беше освободен и ръководителят на дирекция „Спорт“ в БНТ Сашо Йовков след изтичане на 6-месечен изпитателен срок. Йовков напуска не само длъжността си, но и телевизията, след като днес е подал документи за пенсиониране.