София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Новият МВР министър прие синдикатите

Заедно ще решават проблемите във ведомството

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Първата среща на Младен Маринов като вътрешен министър бе със синдикатите. „Поканих представителите на синдикатите в МВР, тъй като мой дълг в качеството ми на министър е както да представя моите виждания за  работата, така и да чуя от тях основните проблеми“, каза новият министър на вътрешните работи след срещата пред журналисти. По думите му синдикатите са независима от политиката структура и би следвало да имат обективна оценка за това, което става в системата на МВР.

Срещата е била опознавателна и Маринов е представил пред синдикатите визията си за МВР. Двете страни са обсъдили най-наболелите проблеми, а исканията на 7-те синдиката са били почти идентични.

„Започваме от законодателните промени. Имаме съвпадение по отношение на част от социалните пакети и по чисто практически приложения на документооборот, административна тежест. Униформеното облекло също е един от въпросите, които трябва да решаваме”,  каза Младен Маринов.

От синдикалните организации обещаха подкрепа на новия министър, но дали ще има протести – това зависи от изпълнението на дадените обещания.

„Той е наясно, той е един от нас, това дава един добър старт на г-н Маринов. От тук нататък всичко е в негови ръце и поне по тези три проблема ще има пълното ни съдействие и подкрепа”, каза Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР.

По думите му проблемите в МВР, които трябва да се решават са хроничното недофинансиране на министерството, мотивацията на служителите и това, че досега ведомството се е ръководело не от политици, а от чиновници.