София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Новият председател на ЦИК е Стефка Стоева

За нея гласуваха 141 депутати

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Новият председател на Централната избирателна комисия е Стефка Стоева. Номинацията и дойде от ГЕРБ, като тя е дългогодишен юрист и съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във ВАС, тя е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Стефка Стоева е заемала и позицията заместник-председател на този съд.За нейната кандидатура гласуваха 141 депутати. 
 
За зам.-председатели бяха избрани Силва Дюкенджиева  от БСП. Нейната кандидатура бе представена от народния представител Драгомир Стойнев, който дойде в парламента по изключение, след като парламентарната група на левицата вече цял месец не участва в заседанията на парламента. Дюкенджиева е юрист и е била член на ЦИК за местните избори 2017 г., за народни представители през 2009 г., за членове на Европейския парламент през 2009 г. Била е член на комисията и от 2011 до 2014 г.
 
За заместник-председатели депутатите одобриха и доц. Таня Йосифова, предложена от „Обединени патриоти“. Тя също е дългогодишен юрист, с над 20-годишен опит в областта на гражданското право. 
 
Кристина Стефанова от "Воля" също ще бъде зам.-председател на ЦИК
За секретар на централната избирателна комисия беше избрана, предложената от ДПС Севинч Солакова. Тя  заема поста и към настоящия момент. Юрист е по образование и е с над 20-годишен юридически стаж, Солакова е била член на ЦИК от 1995 г. до 2005 г. и секретар от 2011 г. досега.
 
Съгласно Изборния кодекс само ръководството се избира от парламента, а останалите членове на комисията се назначават с указ на държавния глава. Мандатът на текущия състав на ЦИК изтича на 21 март.