София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Новината за задържането на журналистите от „Биволъ“ обикаля света

Къде е България в класацията за свободата на словото?

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 

Задържането на разследващите журналисти от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро, получи широк отзвук в световните медии. Случаят беше отразен от  „Ню Йорк Таймс”, „Уошингтън Пост”, “Чикаго Трибюн”, „Фокс Нюз” и ред други големи медии. „Болкан Инсайт” напомня и по-ранно разследване на „Биволъ” по темата, което е част от по-голям проект за разкриване на злоупотреби с европари, който е финансиран от Европейската комисия и Европейския център за пресата и медийните свободи.

Медията отбелязва 111-тата позиция на България в класацията за свободата на словото на „Репортери без граници”.

 

Същевременно у нас въобще нямаше подобни реакции. Повечето родни медии съвсем пестеливо или никак не отразиха случая. Акцентът у нас се измества с това как са установявали самоличността на репортерите, а не с факта, че арестът е извършен във връзка със страховити разкрития за корупция. Журналистите бяха освободени едва след намесата на дипломат от Румънското посолство.

Двамата журналисти бяха задържани, след като са намерили запалени и нарязани документи, които са доказателство за разследваната от тях тема за предполагаема измами, свързана с еврофондове.

„От „Биволъ” посочиха, че са разследвали корупция на високо равнище и са информирали ГДБОП, че документи и компютри са били изнесени от офисите на замесените. Когато журналистите се оказали на място, върху тях се нахвърлили полицаи, а точно там били оставени нарязаните документи.

Задържането на двамата журналисти става само два дни, след като в сайта "Биволъ" бе публикувана първата част от разследване за злоупотреби с еврофондове.

 

От фирмата, чието име е споменато в разследването на задържаните журналисти, заявяват, че „нито в последните два дни, нито когато и да било от компанията не са изнасяни, горени и закопавани никакви документи”. И допълват, че ще предприемат всички възможни стъпки за защита на доброто си име и авторитет.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментира в ефира на bTV, че  няма за какво да се извинява.

„Журналистите не са с повече права от служителите на реда. Българските служби за сигурност работят ли, нали те ни подадоха сигнала. Да не се внушава, че служителите на реда се намират във филма със скапан сценарий“, призова Спиридонов.

 

Спиридонов поздрави служителите на реда за действията им. Той твърди, че от Бивол са отказали да съдействат на службите, а действията на ГДБОП били към разкриване на схемите.