София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Новите руски разузнавателни самолети стреснаха Пентагона

Ил-20 и Ту-214Р са изпреварили конкуренцията, смята американски експерт

8 годиниТехнологии 3 Боряна Райчева

Мащабните инвестиции на Москва за модернизация на армията дават резултати, пише Катлийн Патерсън, ветеран от Морската пехота на САЩ в статия за списание The Diplomat.

Според авторката някои смятат, че въоръжените сили на Русия са в дългосрочен упадък, но САЩ може само да завидят на програмата за военна модернизация на Москва. Става дума за модернизацията на конвенционалните оръжия и по-специално на средствата за радиотехническо разузнаване.

Разузнавателният самолет Ил-20, използван в Сирия, разполага с радари за обратно виждане, оптически датчици, инфрачервен скенер и спътникова връзка за обмен на данни. Ил-20 може да използва радиопрехващане и да сканира радиоефира, като по този начин определя мястото на концентрация на силите на противника.

Другият самолет, използван в Сирия, е „всевиждащият“ Ту-214Р. На борда му има системи и електроника, с чиято помощ той може да определя къде се намира врагът, каква е числеността му и какви средства за комуникация използва.

Според шефа на кибер командването на въоръжените сили на САЩ Роналд Понтиус тези самолети са заплаха за Америка. САЩ не могат да настигнат темповете на модернизацията на Русия в тази сфера.

Щатите дълго време се фокусираха върху операции срещу различни групировки от Ирак до Афганистан и в резултат са изостанали в развитието на конвенционалното въоръжение, което ще им нужно в случай на конфликт с държави като Русия и Китай, смята Патерсън.