Гледай
на живо

Ново бедствие застигна Гърция

След огнената стихия, части от Атина са под вода

Ново бедствие застигна южната ни съседка. След продължаващата вече три дни битка с невижданата от десетилетия огнена стихия в Гърция, отнела живота на повече от 80 души и ранила стотици, днес части от Атина останаха под вода заради мощна буря, разразила се над града.  Най-засегнати са северните квартали. Само за няколко минути над  гръцката столица се изсипаха огромни количества дъжд. Все още не се съобщава точно колко литра на квадратен метър са паднали, а в някои от районите имаше и градушка, довела до щети по автомобилите.
 
По-рано властите съобщиха и че заради наводненията са затворени артерии по централните булеварди, водещи до кварталите Кифися и Неа Еритрея. Трафикът на превозните средства по магистралата Атина – Ламия също е затруднен в района на Ликовриси. Не се съобщава за жертви или ранени в вследствие на новото бедствие, застигнало страната.
 
В същото време сатна ясно, че са  готови първите резултати от започналото в разследване за прините, довели до трагедията от понеделник.
 
 
Версията, която на този етап е водеща, според разследването, е късо съединение  в електрическата мрежа. Все още обаче няма категорични данни, които да потвърждават това на 100%,  работи се и по други възможни версии.
 
Спасители продължават и днес да претърсват обгорелите площи и морето за оцелели, три дни след избухването на смъртоносните горски пожари. Съобщава се и че отчаяни роднини молят за помощ от телевизионния екран, а други обвиняват властите за бедствието, което е най-смъртоносният пожар в Гърция от десетилетия. 
 
Същевременно са създадените кризисни щабове, в които нуждаещи се могат да получат дрехи и хранителни продукти от първа необходимост срещу записване на името си в съответните списъци. Нуждаещите се от подобна подкрепа стават все повече, като кризисните щабове са препълнени, информират властите. Започнало и изплащането на първите компенсации на хората, които загубиха домовете си в огнения ад.