София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НПО алармира за махане на паветата от „Ал. Невски“

Питат Боил Банов кой допусна архитектите от скандалния ремонт на „Графа“

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Обновяването на пл. "Александър Невски" щяло да е по проект на архитектурно бюро А.Д.А, известно със скандалния ремонт ул. "Граф Игнатиев" и с водната стена на пл. "Гарибалди". За това алармираха от сдружение "Зограф" в писмо до медиите.

Архитектурното бюро е ръководено от арх. Иво Пантелеев. През 2014 г. то спечели обществената поръчка на Столична община. НПО-то призова за общоградски референдум за проекта. И дали софиянци са съгласни да се промени пространството около "Александър Невски" по модела на "Граф Игнатиев".

Става въпрос за Зона 4 от централната градска част, чието обновление ще струва 20 млн. лв. без ДДС. По проекта на А.Д.А се предвижда подмяна на паважа на ул. "Оборище" между ул. "Раковска" и Паметника на Незнайния воин.
"Предстои да бъдат извадени и премахнати завинаги едроразмерни павета, въпреки че са декларирани за паметник на културата и са под закрилата на закона", възмутиха се от "Зограф".

"Модерната" настилка според тях обаче е със спорна естетика и “едва ли ще издържи и оцелее десетилетия”.
Предвижда се тротоарите около "Ал. Невски" да се изравнят с уличното платно. "Не е изключено там да се появят познатите ни до болка от "Графа" гранитни ограничители тип "перки на акула", опасяват се от сдружението.

Предлага се в паважа около храм-паметника изникнат и "златни" плочки. “Целта е да изразяват почит към граждани с принос към София и към България", пише в проекта на А.Д.А, цитиран от „Дневник“.

Скулптурната композиция "Ослепените Самуилови воини" на Любомир Далчев щяла да бъде махната от градинката зад Военния клуб. На нейно място А.Д.А щели да монтират "композиция от модули от лят камък". От този камък са и свръхскъпите пейки на пл. "Славейков".

Сдружениeто настоя министърът на културата Боил Банов и Националният институт за недвижимото културно наследство към Столичния общински съвет спешно да потърсят мнението на софиянци.

В отговор на всички изписали се коментари, столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че гранитните павета около храм "Александър Невски” ще бъдат запазени.Това предвижда вече одобреният проект, представен още миналата година.Тя добави още, че всички публикации с визуализации в последните дни са манипулция и не отговарят на истината.