Гледай
на живо

НС избра Красимир Влахов за конституционен съдия

127 депутати гласуваха "за ", 55 „въздържал се“, никой не беше против

Красимир Влахов вече е конституционен съдия от квотата на парламента. Изборът му стана възможен, след като 127 народни представители дадоха гласа си за него, а 55 се въздържаха, против не беше нито един.
 
Влахов, който беше издигнат от ГЕРБ и подкрепен от всички други партии в парламента, се оказа се оказа единствен кандидат за поста, след като Янаки Стоилов, посочен от БСП се оттегли сам от надпреварата с довода, че изборът е предопределен.
 
По време на дебатите за избор на конституционен съдия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов  освен, че мотивира предложението на партията си, използва възможността  да се обърне с призив към президента Румен Радев.
 
Отказът на БСП на подкрепи кандидатурата на Влахов обоснова депутатът Крум Зарков. Според него сред народните представители има пълно неразбиране както на правилата за избор на конституционен съдия, така и за ролята на този съд.
 
Пред журналисти в кулоарите на парламента, самият Влахов обяви след избора си, че не се притеснява от чутото в зала и че ще работи усърдно, като ще спазва върховенството на закона.