София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НС одобри преговорите за F-16

Стартират в средата на февруари

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Предложението за водене на прeговори със САЩ за закупване на изтребителите F-16 беше прието от Народното събрание след бурни дебати в зала.
 
За него гласуваха  130 народни представители, против бяха 84-ма, нито един не се въздържа. 94 народни представители от ГЕРБ подкрепиха предложението, от БСП  66-ма гласуваха „против”. От Обединени патриоти – 11 гласуваха „за”, а 14 „против”. Всичките 23 депутати на ДПС бяха „за”. Четиримата депутати на „Воля” гласуваха „против”.
 
Вследствие на днешното решение на депутатите, министър-председателят трябва да създаде преговорен екип, в който задължително да влязат  министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи. 
 
Проекторешението предвижда  още договорът да може да се отклонява от задължителните изисквания, посечени в актуализирания проект за инвестиционен разход, приет с решение на парламента.
 
Решението стана факт, след като вчера то мина успешно в две парламентарни комисии- тази по отбрана и по бюджет и финанси, а днес в залата дебатите бяха ожесточени. В подкрепа на предложението се обявиха от ГЕРБ, ВМРО и ДПС като управляващите дори припомниха, че президентът Радев преди години е заявявал, че най-доброто за армията ни е именно F-16.
 
На обратната позиция бяха от БСП, "Воля" и Национален фронт за спасение на България.
 
Малко след края на гласуването в зала днес, Каракачанов заяви, че  , че първата му среща от преговорния процес за придобиването на нов боен самолет ще е в средата на февруари в Брюксел с изпълняващия длъжността секретар на отбраната на САЩ. Колко ще продължат преговорите не е ясно, но по думите на военния министър, вероятно става дума за около четири месеца.