Гледай
на живо

НС ПРИЕ БЮДЖЕТА ЗА ЗДРАВНА КАСА ЗА ДОГОДИНА

3,304 МЛРД. ЛВ. СА ЗАЛОЖЕНИТЕ ПРИХОДИ ЗА 2016 ГОДИНА

НС ПРИЕ БЮДЖЕТА ЗА ЗДРАВНА КАСА ЗА ДОГОДИНА Народното събрание прие на второ четене обсъждането на бюджета за Националната здравноосигурителна к... thumbnail text

Народното събрание прие на второ четене обсъждането на бюджета за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2016 година. Заложените приходи са 3,304 милиарда лева, което е със 129 млн. лева повече от тазгодишните.

От БСП и ДПС обаче се обявиха против по-голяма част от предложения бюджет.

Депутатът от БСП Емил Райнов представи искането на партията да се завишат парите за общопрактикуващите лекари с 20 милиона лева и още толкова за профилактика. Той поясни, че нищо от заложеното в здравната реформа не е залегнало в бюджета на НЗОК и че няма повече пари за извънболнична помощ, стоматологична помощ и профилактика.

Парламентът взе решението Здравната каса да утвърждава на всяко тримесечие обемите и сумите за извънболнична медицинска помощ. Опозицията възрази срещу решението Надзорният съвет на Касата да разпределя договорените годишни обеми на видовете медицинска помощ по Районна здравноосигурителна каса (РЗОК), а директорите да разпределят утвърдените годишни обеми, като те ще се закупуват от изпълнителите на болнична медицинска помощ здравни дейности от основния пакет.

Мнозинството в НС взе решението и директорите на районните каси, които са в нарушение, да бъдат наказвани с глоба от 600 до 1000 лева. От БСП И ДПС обаче поискаха повишаване на глобите.

Отхвърлено беше предложението проверките по районните каси да стават по заповед на управителя на НЗОК. БСП и ДПС бяха в подкрепа на предложението.