София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НС прие по-строги наказания за домашните насилници

Въведоха всеобхватна правна защита срещу домашното насилие

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Парламентът гласува окончателно промените в Наказателния кодекс, въвеждащи всеобхватна правна защита срещу всички форми на домашно насилие. Вносител на проекта е председателят на парламента Цвета Караянчева.

Съгласно новите текстове затвор до 20 години или доживотен без право на замяна чакат извършилите убийство в условията на домашно насилие. За упражняване на принуда, която е съпроводена с домашно насилие, човек може да прекара в затвора от 3 до 10 години. До една година зад решетките пък е предвидената присъда за хора, които следят бившите или настоящите си партньори. Със затвор от 1 до 6 години пък ще се наказват насилствените бракове.

Новите текстове предвиждат и по-високи глоби за родители, които след развод отказват на другия родител да вижда детето, въпреки че за това има съдебно решение.

„Това е изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие. Радвам се, че благодарение на работата на Правна комисия и на всички, които участваха в работната група – всички колеги от всички парламентарни групи, успяхме да постигнем този резултат. Това е стъпка в правилната посока. След като постигнахме такова единодушие по един важен закон, пред нас има възможност отново да работим единно в името на българските граждани“, заяви Цвета Караянчева

„Психическото насилие стана елемент във всички престъпления, които имат физически или сексуален характер спрямо партньор в брака или съвместното съжителство. Психическото насилие стана съществен компонент от понятието за домашно насилие, а ред престъпления – убийство, принуда, заплаха, лишаване от свобода в рамките на семейството или фактическото съжителство, станаха квалифицирани състави, които се преследват с по-тежки наказания“, обясни от своя страна председателят на Правната комисия Данаил Кирилов.

Според официалните данни всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има много форми, сред които сексуално насилие, изнасилване, преследване, противозаконно лишаване от свобода, принудителен аборт и др.

Тези констатации се подкрепят и от съдебната практика. Данните от седем окръжни съдилища за периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени и едва 2% - само от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са дело на настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж и само в 9% от убийствата са извършени от непознат. Тревожната статистика показва, че две трети от жертвите са убити в дома си.